A projektről

Kreatív Kolozsvár

A Kreatív Kolozsvár egy olyan alkotói és vállalkozói készségfejlesztésre szakosodott program, amelynek elsődleges célcsoportja a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő, kreatív iparágak iránt érdeklődő, potenciális vállalkozó magyar fiatalok.

Kontextus

Amikor vállalkozás indításáról van szó, gyakran tapasztaljuk azt, hogy a fiatalok kockázatkerülőek, önbizalomhiánnyal küzdenek, kilátástalannak látják a jövőjüket, félnek a romániai közigazgatási bürokráciától és bizalmatlanok a román állam, illetve a gazdaság működése iránt.

Romániában a felmérések szerint nagyon alacsony a fiatalok körében a vállalkozói kedv. Az oktatási rendszer nem ösztönzi a kreativitást, a kezdeményezőkészséget, a fiatalok jellemzően olyan szakmákat választanak, amelyek „biztonságosak”, gyakran lemondva azokról a pályákról, amelyekben tudásukat, képességeiket a legmegfelelőbb szinten kamatoztathatják.

Még a vállalkozó szellemű fiatalokra – akiknek vannak jó ötleteik és felmerül bennük a vállalkozás lehetősége – is jellemző, hogy olyan alapvető akadályokba ütköznek, hogy nincs indulási tőkéjük, nincs tudásuk és információjuk a meglévő tőkéről és támogatási forrásokról, illetve nincs ezekhez hozzáférésük, továbbá vállalkozói ismereteik hiányosak, készségeik és képességeik kifejletlenek, illetve nem rendelkeznek megfelelő kapcsolati hálóval sem.

A Kreatív Kolozsvár célja

Elsődleges célunk az, hogy a kreatív fiatalokat hozzásegítsük a szakmai önmegvalósításhoz, melyet életképes vállalkozások létrehozásával vagy azok részeseivé válásával érhetnek el.

Specifikus célok

– a különböző területeken tevékenykedő kreatív fiatalok kapcsolati hálójának bővítése, kapcsolatrendszerük erősítése

– a kreatív iparági trendek megismertetése, a gazdasági-társadalmi környezetismeret fejlesztése a fiatalok körében

– a fiatalok vállalkozói képességeinek és készségeinek fejlesztése

– jó példák megmutatása, amelyek a fiatalokat közös projektek, vállalkozások indítására ösztönzik

– fiatalok hozzásegítése ahhoz, hogy megtalálják és bevonhassák a forrásokat projektjeik, vállalkozásaik elindításához

– a magyar fiatalok interakciójának elősegítése a többségi és nemzetközi közösségekkel

TEVÉKENYSÉGEINK

  1. K+ közösségi tér működtetése

A K+ közösségi tér 2016. február 8-án nyílt meg a kolozsvári Unió (Memorandumului) utca 3. szám alatt. A tér a K Plusz program futamideje alatt közösségi térként működik helyi fiatalok számára, otthont ad a Kreatív Kolozsvár és partnerei által szervezett programoknak, eseményeknek. A tér ingyenesen igénybe vehető formális és informális csoportok rendezvényeire, tevékenységeire, amennyiben ezek a tevékenységek összhangban vannak a program céljaival.

  1. Kreatív Kolozsvár estek

A Kreatív Kolozsvár estek kötetlen, fiataloknak szóló előadás-beszélgetés sorozatát 2015. augusztusában indítottuk, és ma már az ötödik kiadásán vagyunk túl. Volt szó már a személyes márkáról, kapcsolatépítésről, sikeres magyar startupokról, amatőr filmkészítésről, jó filmes ötletekről, digitális tévézésről, felhasználói tartalomról, megosztáson alapuló gazdaságról, előadókat hívtunk a Yummbertől, Couchsurfingtől, a Prezitől, a megoldás.mosttól. A Kreatív Kolozsvár estek célja jó példák megmutatása, az aktuális trendek megismertetése, a fiatalok környezetismeretének elősegítése. Ezek az estek ugyanakkor kiváló alkalmat jelentenek a fiataloknak kapcsolat- és közösségépítésre.

  1. Műhelyfoglalkozások

Műhelyfoglalkozásainkon a fiatalok vállalkozási készségét és kompetenciáját fejlesztjük, segítünk felmérni tudásukat és kompetenciájukat, hogy elsajátítsák azon eszközök használatát (pl. Business Model Canvas), amelyek segítségével ötleteiket vállalkozási modellekké alakíthatják.

  1. Információnyújtás és összekapcsolás

Tevékenységeinkkel (előadások, beszélgetések, konferenciák stb.), illetve kommunikációs csatornáinkon keresztül (honlap, Facebook, médiapartnerek felületei) strukturált információt nyújtunk a fiataloknak a tőkebevonási lehetőségekről (pályázati lehetőségek, start-up programok, befektetési alapok, stb.). Ugyanakkor célunk a fiatalok összekapcsolása olyan szervezetekkel és programokkal, amelyek tevékenységeikkel kiegészítik a Kreatív Kolozsvár programot (inkubátorok, akcelerátor programok, tőkebefektetők, állami vagy Európai Uniós programok, stb.).

A Kreatív Kolozsvár a kolozsvári PONT Csoport programja, és a K Plusz program része (a programról részletes információkat a www.kplusz.ro honlapon és a https://www.facebook.com/kplusz/ Facebook oldalon lehet találni); a K Plusz programot a PONT Csoport a budapesti Új Nemzedék Központtal és a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal partnerségben koordinálja. A program 45 millió forintos pályázati támogatásban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nemzeti Tehetségprogram révén. A program kiemelt szakmai partnerei az Erdélyi Múzeum Egyesület, az Igen, tessék! – Da, poftiți! Egyesület, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács, a Kolozsvár 2015 Egyesület és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum.

Website Security Test