Csapat
A projektről

A Kreatív Kolozsvár egy olyan alkotói és vállalkozói készségfejlesztésre szakosodott program, amelynek elsődleges célcsoportja a Kolozsváron és vonzáskörzetében élő, kreatív iparágak iránt érdeklődő, potenciális vállalkozó magyar fiatalok.

Kontextus

Amikor vállalkozás indításáról van szó, gyakran tapasztaljuk azt, hogy a fiatalok kockázatkerülőek, önbizalomhiánnyal küzdenek, kilátástalannak látják a jövőjüket, félnek a romániai közigazgatási bürokráciától és bizalmatlanok a román állam, illetve a gazdaság működése iránt.

 

Romániában a felmérések szerint nagyon alacsony a fiatalok körében a vállalkozói kedv. Az oktatási rendszer nem ösztönzi a kreativitást, a kezdeményezőkészséget, a fiatalok jellemzően olyan szakmákat választanak, amelyek „biztonságosak”, gyakran lemondva azokról a pályákról, amelyekben tudásukat, képességeiket a legmegfelelőbb szinten kamatoztathatják.

 

Még a vállalkozó szellemű fiatalokra – akiknek vannak jó ötleteik és felmerül bennük a vállalkozás lehetősége – is jellemző, hogy olyan alapvető akadályokba ütköznek, hogy nincs indulási tőkéjük, nincs tudásuk és információjuk a meglévő tőkéről és támogatási forrásokról, illetve nincs ezekhez hozzáférésük, továbbá vállalkozói ismereteik hiányosak, készségeik és képességeik kifejletlenek, illetve nem rendelkeznek megfelelő kapcsolati hálóval sem.

 

Specifikus célok

 

 • a különböző területeken tevékenykedő kreatív fiatalok kapcsolati hálójának bővítése, kapcsolatrendszerük erősítése
 • a kreatív iparági trendek megismertetése, a gazdasági-társadalmi környezetismeret fejlesztése a fiatalok körében
 • a fiatalok vállalkozói képességeinek és készségeinek fejlesztése
 • jó példák megmutatása, amelyek a fiatalokat közös projektek, vállalkozások indítására ösztönzik
 • fiatalok hozzásegítése ahhoz, hogy megtalálják és bevonhassák a forrásokat projektjeik, vállalkozásaik elindításához
 • a magyar fiatalok interakciójának elősegítése a többségi és nemzetközi közösségekkel

 

Tevékenységeink

 1. K+ közösségi tér működtetése
  A K+ közösségi tér 2016. február 8-án nyílt meg a kolozsvári Unió (Memorandumului) utca 3. szám alatt. A tér a K Plusz program futamideje alatt közösségi térként működik helyi fiatalok számára, otthont ad a Kreatív Kolozsvár és partnerei által szervezett programoknak, eseményeknek. A tér ingyenesen igénybe vehető formális és informális csoportok rendezvényeire, tevékenységeire, amennyiben ezek a tevékenységek összhangban vannak a program céljaival.
 2. Kreatív Kolozsvár estek
  A Kreatív Kolozsvár estek kötetlen, fiataloknak szóló előadás-beszélgetés sorozatát 2015. augusztusában indítottuk, és ma már az ötödik kiadásán vagyunk túl. Volt szó már a személyes márkáról, kapcsolatépítésről, sikeres magyar startupokról, amatőr filmkészítésről, jó filmes ötletekről, digitális tévézésről, felhasználói tartalomról, megosztáson alapuló gazdaságról, előadókat hívtunk a Yummbertől, Couchsurfingtől, a Prezitől, a megoldás.mosttól. A Kreatív Kolozsvár estek célja jó példák megmutatása, az aktuális trendek megismertetése, a fiatalok környezetismeretének elősegítése. Ezek az estek ugyanakkor kiváló alkalmat jelentenek a fiataloknak kapcsolat- és közösségépítésre.
 3. Műhelyfoglalkozások
  Műhelyfoglalkozásainkon a fiatalok vállalkozási készségét és kompetenciáját fejlesztjük, segítünk felmérni tudásukat és kompetenciájukat, hogy elsajátítsák azon eszközök használatát (pl. Business Model Canvas), amelyek segítségével ötleteiket vállalkozási modellekké alakíthatják.
 4. Információnyújtás és összekapcsolás
  Tevékenységeinkkel (előadások, beszélgetések, konferenciák stb.), illetve kommunikációs csatornáinkon keresztül (honlap, Facebook, médiapartnerek felületei) strukturált információt nyújtunk a fiataloknak a tőkebevonási lehetőségekről (pályázati lehetőségek, start-up programok, befektetési alapok, stb.). Ugyanakkor célunk a fiatalok összekapcsolása olyan szervezetekkel és programokkal, amelyek tevékenységeikkel kiegészítik a Kreatív Kolozsvár programot (inkubátorok, akcelerátor programok, tőkebefektetők, állami vagy Európai Uniós programok, stb.).

 

A Kreatív Kolozsvár a kolozsvári PONT Csoport programja és a K Plusz program része (a programról részletes információkat a www.kplusz.ro honlapon és a https://www.facebook.com/kplusz/ Facebook oldalon lehet találni); a K Plusz programot a PONT Csoport a kolozsvári Magyar Ifjúsági Központtal partnerségben koordinálja.  

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériumának Emberi Erőforrások Támogatáskezelője a Nemzeti Tehetségprogram révén a 2021. július 1-2022. december 31. időszakban 20 millió forinttal támogatja.  

A csapat
 • Balázsi-Pál Ágnes
  Balázsi-Pál Ágnes

  Közgazdász, gazdasági informatikát tanult, egyetem után programozóként, majd projektmenedzserként dolgozott, 7 évig a Transindex internetes portál portfólió igazgatója volt, majd 2015 januárjától a PONT Csoport igazgatója. Olyan projekteken dolgozott, mint az Erdélyi Magyar Adatbank, Pénzcsinálók.ro gazdasági portál, Think Outside the Box, Com’On Kolozsvár, Kreatív Kolozsvár.

 • Farkas András
  Farkas András

  Stratégiai tanácsadó,  a PONT Csoport egyik alapítója. A Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program és pályázat ötletének egyik kezdeményezője. Kormányzati, civil és vállalkozói környezetben egyaránt tevékenykedett. Európai szinten az Európai Ifjúsági Fővárosok Hálózatának főtitkáraként tevékenykedik.

 • Fóris Réka, K Plusz projektmenedzser
  Fóris Réka, K Plusz projektmenedzser
 • Grunzó Tímea
  Grunzó Tímea

  A civil szervezetekben töltött ideje alatt fedezte fel az emberekkel való munka és a kreatív projektek iránti szenvedélyét. Hisz az élethosszig tartó tanulásban és a közösség erejében. Kommunikációt és közkapcsolatokat tanult, A PONT Csoportnál jelenleg projekt menedzserként dolgozik.

 • Soare Szende
  Soare Szende

  Kommunikációt és marketinget tanult. Több rendezvény kommunikációsaként és szervezőjeként tevékenykedett. Otthonosan érzi magát az online reklámok megtervezése területén. 2020-ban csatlakozott a PONT Csoport csapatához, mint kommunikáció és PR felelős különböző projekteken.