Kommunikációs trendek, vállalkozásfejlesztés, social media a Kreatív Kolozsvár Kávézóban
Kommunikációs trendek, vállalkozásfejlesztés, social media a Kreatív Kolozsvár Kávézóban
Aug
22.
2018 August 22., Wednesday 00:00 óra
Jelentkezési határidő
2018 August 22., Wednesday 00:00 óra

Idén is izgalmas előadásokkal várta az érdeklődőket a Kreatív Kolozsvár program a Kolozsvári Magyar Napokon: augusztus 22. és 24. között összesen nyolc meghívott beszélt vállalkozásról, kultúráról, közösségi médiáról a K+ Közösségi térben.

 

A Kreatív Kolozsvár Kávézó célja az volt, hogy a kolozsvári vállalkozók, vállakozás iránt érdeklődők számára konkrét fogódzókat nyújtson, különös tekintettel a kreatív iparágak terén. A meghívottak előadásai és a kialakult beszélgetések mind olyan témákra fókuszáltak, amelyeket egy fiatal vállalkozó hasznosítani tud saját területein.

 

Első nap a kulturális vállalkozásokba nyerhettünk betekintést Balog József, a szegedi Thealter fesztivál igazgatójaHerczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezető igazgatója, és Szabó András Tibor, az RTL Magyarország korábbi digitális igazgatója segítségével.

 

Balog Józseftől egy 28 éve alapított, javarészt pályázati úton működő fesztivál vezetéséről hallottunk, amelyen mára 40 ország színitársulatai fordultak már meg.

 

Herczeg Tamás alapos ismertetőt tartott arról, hogy hogyan működik és változik egy 88 éves fesztivál, amelyet eleve nyereségesnek szánt kulturális vállalkozásnak hoztak létre, és hogyan járul hozzá egy ilyen léptékű rendezvény a város brandjének építéséhez.

 

Szabó András Tibor az RTL Klub elmúlt három évén vezetett keresztül, amelyben lassan, komoly mérésekkel és a felhasználói szokások megfigyelésével alakultak ki azok a tévézést kiegészítő online tartalmak, amelyeket ma már teljesen természetesnek veszünk: közösségi médiás élő videók, exkluzív online epizódok,

 

Csütörtökön a kommunikációs trendekre összpontosítottunk, amelyet nagy mértékben határoz meg a közösségi médiás kommunikáció. Forgács Mariann és Joanelli Tamás, a Be Social, Magyarország első social media ügynökségének alapítói arról beszéltek, amire gyakorlatilag nincs recept: hogyan lehet jó közösségimédia-kampányokat létrehozni, működtetni, hogyan lehet megfordítani egy negatív reakcióhullámot, mit lehet kezdeni a trollokkal, vagy éppen azokkal az ügyfelekkel, akikkel nem elég gördülékeny a közös munka. A két vezető igazi sikersztorikat ismertetett arról, hogyan lehet meggyőzni a multit, hogy vegye figyelembe a helyi sajátosságokat egy kampányban, vagy hogyan lehet a felháborodott kommentelőből potenciális vásárlót nevelni.

 

Pénteken nagyon konkrét történetekkel ismerkedhettünk meg olyan személyek részéről, akik influencerként vannak jelen a vállalkozói szférában. Buza Kriszta best practice-ként megosztotta a tapasztalatait arról, hogy miután állatorvosnak, majd bankárnak készült, végül vállalkozó lett, és mára egyszerre több céget is vezessen.

 

Az est második felében Molnár Ildikó és Héjja Izolda, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület tagjai bemutatták, hogyan járul hozzá a ROVE a hazai vállalkozói szféra fellendítéséhez.

 

A DiasporaStartUp, a Diószeg Község Integrált Helyi Fejlesztése, és a PONT Csoporttal valamint a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben lebonyolított CRITBIZ startup programok induló vállalkozókat képeznek ki, és 2020-ig több mint 100 új vállalkozást finanszíroznak.

 

Péter László szociológustól azt tudtuk meg, hogy miért érdemes a kreatív iparágakra figyelni: eszerint ma már azok a vállalkozások lesznek életképesek, amelyekhez valamilyen társadalmi jelentés kapcsolódik, jelentős hozzáadott értéket adnak. Egy innovatív vállalkozásnak mindig lesz piaca, lehet piacot építeni neki, és a kreatív vállalkozások helyfüggetlenek, és ezáltal rá tudunk csatlakozni a globális gazdaságra – mondta Péter László.

 

A Kreatív Kolozsvár Kávézó támogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI).

Ez is érdekelhet